Luo rutiinille aidosti pysyvä pohja
- Blogi & uutiskirje
- Luo rutiinille aidosti pysyvä pohja
Luo rutiinille aidosti pysyvä pohja
Tämä teksti on Sinulle, joka kaipaat muutosta. Haluaisit lisätä arkeesi rutiinin ja elementtejä, jotka lisäävät jokapäiväistä hyvinvointia ja tyytyväisyyttä elämässä 🤎 Liittyypä toiveesi sitten elämäntapoihin, ajankäyttöön tai kodin järjestelyyn, pääset valamaan vankan pohjan, jolle pystyt rakentamaan haluamasi rutiiniin, joka kestää muuttuvatkin olosuhteet 🤎
Erota pakko, tarve ja halu
Miksi niin monet elämänmuutokset tyssäävät, kun tahdonvoima ja alkuinnostus hiipuvat? Ne kumpuavat ajatuksista, joiden mukaan elämän "pitäisi" olla sellaista, että sitten kun teen/ pääsen/ saavutan asian x, olen tyytyväinen. "Pitäisi"-tasolla pyrimme muuttumaan ulkoisten odotusten tai opittujen tapojen ohjaamina.
Kun motivaatio muutokseen on lähtöisin sisältä kumpuavista tavoitteista, asioiden eteen on valmis tekemään töitä silloinkin, kun matkaan tulee mutkia. Pohdi omakohtaisten esimerkkien kautta, kuinka erotat pakon, tarpeen ja halun muutokselle. Huomioi, että voit viedä samaakin "pakkona" alkavaa tavoitetta kestävämmälle tasolle etsimällä pakon takaa tarpeen muuttua ja lopulta löytää halun muuttua. Joskus pakkokategorian ajatukset kuitenkin joutavat vain romukoppaan!
Mitä pitäisi tehdä?
"Mitä pitäisi tehdä" -taso sisältää monia opittuja uskomuksia ja tavoitteita, joita emme ole pysähtyneet kyseenalaistamaan. Saatamme jopa aloittaa tavoitteen suhteen riuskalla asenteella ja päästäkin eteenpäin. Ongelmia tulee heti siinä vaiheessa, kun jokin ei mene suunnitelmien mukaan. Tahdonvoima on yksinäinen voimanlähde, joka riittää vain tiettyyn pisteeseen asti.
Kun pohdit muutoksia ajankäyttöösi, torppaa jokainen ajatus, joka sisältää sanan "pitäisi" tehdä sitä tai tätä enemmän tai olla enemmän jotakin. Otetaan esimerkiksi ajatus, että pitää alkaa herätä aiemmin. Olet tuskastunut siitä, että olet lähes päivittäin hilkulla myöhästyä töistä ja looginen ajatus on, että kun herää aiemmin, ei tule kiire, joten "pitää herätä jatkossa aiemmin". Alat toteuttaa uutta tapaa ja laitat herätyksen soimaan 10 minuuttia aiemmin. Ensimmäisinä päivinä huomaatkin pienen piristävän eron, mutta loppuviikosta lapset nukkuvat huonosti ja päädyt torkuttamaan saavutetut minuutit pois. Tapa unohtuu ennen kuin pääsi kunnolla vauhtiin.
Mitä tarvitsen?
"Mitä tarvitsen"- taso on jo astetta vankemmalla pohjalla. Ollaan tunnistettu, että tätä asiaa aidosti tarvitsen arkeeni ja elämääni. Yksittäinen mutka matkassa ei saa lannistumaan, vaan tavoitteen eteen on valmis tekemään enemmän töitä. Onhan sen saavuttamisesta luvassa selkeää helpotusta.
Kun ajattelet nykyistä elämäntilannettasi, huomaat varmasti joitakin asioita, jotka toisivat konkreettista apua. Esimerkin jatkoksi: Jos aamulla olisi enemmän aikaa, en ahdistuisi siitä, olenko taas myöhässä töistä. Nyt minua motivoikin ajatus siitä, että en kokisi ahdistusta asiasta. Aloitan uuden viikon heräämällä säntillisesti 10 minuuttia aiemmin ja toistan tapaa huonompienkin öiden jälkeen, koska ymmärrän hyötyjen tavan noudattamisesta olevan suurempia kuin torkuttamisen tuovan hetkellisen helpotuksen.
Mitä haluan?
"Minkä eteen haluan tehdä töitä" -tason asioita tavoittelee siitäkin huolimatta, että välissä matka voi olla jopa pysähdyksissä. Se ei tee jo tehtyä työtä turhaksi, koska määränpäähän on aito halu päästä. Vaikka sairastelu estäisi toimimasta nyt, tiedän, että jatkan tervehdyttyäni, koska haluan tätä aidosti.
Tasolta seuraavalle noustessa sisäinen motivaatio on yhä vankempi. Kun syyt matkaan lähtöön kumpuavat minusta itsestäni, olen valmis ja halukas näkemään vaivaa perille päästäkseni. Jos otin käteeni vertauskuvallisen menolipun tottumuksesta, ei määränpää useinkaan ole sellainen, että olisin valmis tekemään kaikkeni loppuun päästäkseni. Saatan körötellä perille, jos sää on suotuisa ja olla tyytyväinen. Mutta todellinen motivaatio punnitaan hetkissä, jolloin tielle kaatunut puu keskeyttää matkan tai kartta katoaa puolivälissä tai matkaseurue sairastuu ruokamyrkytykseen ensimmäisen pysähdyksen jälkeen.
Tällä tasolla haluat elää arkea, jossa aamusi ovat kiireettömiä ja pystyt sen ansiosta kohtaamaan vuorovaikutustilanteetkin empaattisemmin. Nouset aiemmin, koska haluat tehdä niin. Vaikka olisit nukkunut huonosti, haluat käyttää aamun lisäminuutit siihen, että olet aiemmin valmiina. Haluat koota ajatuksesi rauhassa ennen kuin lähdet herättämään hoitoon vietävää lasta, jonka tiedät vastustelevan viimeistään hanskoja pukiessa. Aina et suoriudu itsekään mallikelpoisesti, mutta osaat ottaa tilanteen vastaan itsemyötätunnolla ja olet motivoitunut jatkamaan pääsääntöisesti toimivaa tapaa aloittaa aamut jälleen huomenna.
Kun siis haluat muutosta ajankäyttöösi, pysähdy tarkastelemaan, millaiset motivaattorit sinua ohjaavat: millaisia ovat elämän arvosi ja mitä sellaista voisit sieltä ammentaa, että hyvinvointisi lisääntyisi?
Toimeenpano
Kun olet tunnistanut rutiinin, jonka haluat omaksua osaksi arkeasi, on aika etsiä sille paikka. Pyri mahdollisimman täsmälliseen indikaattoriin, joka kertoo sinulle, että rutiinin toteuttaminen alkaa.*
(*Toimeenpano-osan vinkit on mukailtu rutiinien asiantuntijan, tietokirjailija James Clearin vinkeistä.)
"Ensi maanantaista lähtien laitan herätyksen soimaan 10 minuuttia aiemmin jokaisena työpäivänä."
"Sunnuntaina alamme harjoitella päivittäistä tapaa kerätä lelut yhdessä."
Hyvä tapa saada uusi rutiini osaksi arkea, on yhdistää se rutiiniin, jota jo toteutat. Tätä sanotaan rutiinien pinoamiseksi. Sovella esimerkiksi hampaiden pesun, kahvin keittämisen tai tietyn aterian syömisen yhteyteen.
"Joka ilta hampaiden pesun jälkeen tarkistan, että evääni ja lapsen sekä omat vaatteeni ovat valmiina aamulähtöön."
"Aina ennen iltapalaa käytetään yhdessä 10 minuuttia siihen, että seilaavat lelut ja vaatteet raivataan paikoilleen."
Rutiinin toimeenpanoa edesauttaa, jos sen toteuttamisesta tekee mahdollisimman helppoa. Pyri olemaan askel edellä ja madaltaa kynnystäsi toistaa rutiinia sinnikkäästi.
"Järjestelen vaatteemme niin, että asun valinta ja koostaminen on myös väsyneenä helppoa ja nopeaa."
"Laitan illan raivaushetkeen käytettävän timerin kiinni jääkaapin oveen, jotta muistamme toteuttaa sen ennen iltapalaa."
Pohdi, miten voisit tehdä halutusta rutiinista vieläkin mielekkäämmän.
"Aina, kun olen onnistunut heräämään viisi kertaa hieman aiemmin, käyn ostamassa erikoiskahvin lempikahvilastani."
"Luon lapsille tarrapolun, johon saadaan jokailtaisen raivaushetken jälkeen uusi tarra."
Jos haluamasi rutiini liittyy kodin järjestykseen, tilaa maksuton e-opas onnistumisen tueksi 🤎
Sinua saattaa kiinnostaa myös aiempi blogiartikkelini "Avoin kirje sinulle, joka ihmettelet, miksi puolisosi on kiukkuinen" tai "Miksi äidit kuormittuvat vaikka kotitöitä jaetaan" 🤎
Sanna Koskinen
Ps. Tervetuloa seuraamaan myös Facebookin ja Instagramin kautta!