Miksi äidit kuormittuvat, vaikka kotitöitä jaetaan
- Blogi & uutiskirje
- Miksi äidit kuormittuvat, vaikka kotitöitä jaetaan
Syy, miksi äidit kuormittuvat, vaikka kotitöitä jaetaan
Kotityöt jakautuvat yhä tasapuolisemmin parisuhteissa puolisoiden ja perheissä vanhempien kesken. Silti äidit kokevat edelleen huomattavasti suurempaa kuormitusta askareiden toteuttamisesta - miksi näin? Uusi tutkimus kertoo, että vaikka tehtävien fyysinen toteuttaminen jakautuisi tasapuolisesti, henkinen taakka lankeaa silti naisen harteille - ja se vaikuttaa mielenterveyteen.
Kotitöiden tasajako ei riitä
Etelä-Kalifornian yliopiston tutkijat selvittivät sukupuolten välistä eriarvoisuutta ja sen mahdollisia vaikutuksia naisten mielenterveyteen. Tutkimus ulottui askareiden jakamisen lisäksi myös kognitiivisen ulottuvuuden tarkasteluun eli siihen, kuinka niitä ennakoidaan, suunnitellaan ja delegoidaan. (*)
Vaikka tehtävien suorittamisen fyysinen taakka jakautui melko tasaisesti miesten ja naisten kesken, havaittiin, että äidit hoitivat keskimäärin 73 % kognitiivisesta kotityöstä. Miesten osuudeksi jäi näin ollen 27 % askareisiin liittyvästä suunnittelusta, ennakoinnista ja delegoinnin järjestämisestä. (*)
Eli vaikka kokisit, että kotityöt jakautuvat parisuhteessa tai perheessäsi melko tasaisesti, on todennäköistä, että naisena ja äitinä hoidat valtavan osan asiaan liittyvästä näkymättömästä työstä.
Saatat esimerkiksi delegoida lapsen harrastukseen kuljettamisen miehellesi ilman, että hän tai sinä itsekään tunnistat kaikkea tätä edeltänyttä työtä: lapsi on ilmoitettu harrastukseen, hänelle on hankittu tarvittavat varusteet sinne menemiseen (tähän liittyy etsimistä, vertailua, ostamista ja ehkä postipaketin nouto), kaverin äidin kanssa on sovittu kimppakyydistä ja vasta lapsen varsinainen kyyditseminen on toistuva viikoittainen askare.
Tai saatat nähdä miehen tekemässä ruokaa, mutta kuka kartoitti ostosten tarpeen, hoiti ostokset ja suunnitteli ruokalistan? Jälleen näkyvin työ on lopputulema, ei suunnittelu ja valmistautuminen. Löydät varmasti omaan elämääsi sopivat esimerkit, kun pysähdyt hetkeksi miettimään asiaa.
Ei ihme, että olosi on kuormittunut! Soimaamme helposti itseämme siitä, että emme ole ehtineet tehdä tarpeeksi, saada mitään näkyvää aikaan ja toisaalta, "mikäs tässä, kun työt on kuitenkin jaettu tasan"... Nyt on aika herätä huomaamaan se näkymätön kuorma, jota pallottelemme jatkuvasti mielessämme - muilta huomaamatonta työtä, joka kuitenkin vie huomattavasti aikaa ja voimia.
Laaja-alaiset vaikutukset
Jos luet tätä miehenä ja tekee mieli hymeksiä asialle tyyliin "nää on näitä naisten juttuja", tässä muutama fakta, joiden myötä asiaan tulee suhtautua vakavasti: tutkimuksen mukaan äidit, joille suurin osa kognitiivisista kotitöistä lankesi, raportoivat korkeampia tasoja liittyen tyytymättömyyteen parisuhteessa, loppuunpalamiseen, masennukseen ja stressiin. Se, että kongnitiivinen työ jakautui epätasaisesti, vaikutti naisten psykologiseen hyvinvointiin enemmän kuin fyysisen työn toteuttamisen erot. (*)
On tärkeää huomata, että kotityökeskustelussa kyse ei ole miehen panoksen vähättelystä - 27 % kognitiivisesta työstä on merkittävä osa, mutta yhtä kaikki epäsuhta on olemassa ja hankalinta siitä tekee sen näkymättömyys. Äidille lankeava osa on keskimäärin niin suuri (mutta näkymätön), että se aiheuttaa kitkaa parisuhteeseen ja äidin hyvinvointiin.
Puolisona sinun on aika herätä pohtimaan, kuinka voisit auttaa ja tukea toista siinä, että näkymätön kognitiivinen taakka saataisi ensin näkyväksi ja sitten jaettua tasaisemmin TAI vaihtoehtoisesti pohtien, millaisia ratkaisuja äidin taakan keventämiseen olisi erilaisten tukevien palvelujen osalta.
Perhe voi ja jaksaa yhtä hyvin kuin sen vanhemmat. Hyvä uutinen on, että tukemalla äidin jaksamista, koko perhe voi paremmin ja kodin ilmapiiri eheytyy 🤎
Naisena voit myös kysyä itseltäsi, toivotko todella töiden tasajakoa vai itsellesi tukea asioiden hoitamiseen. Jos haluat työt tasan, oletko valmis delegoimaan esimerkiksi vuoden lahjaostosten suunnittelun ja hankinnat (ja kyllä, myös ne valinnat, jotka siihen kuuluvat) miehesi tehtäväksi. Jos tunnistat itsesi siitä, että itse asiassa haluat pitää tietyt langat käsissäsi, on aika pohtia, kuinka sinulle järjestyy asioiden hoitamiseen riittävä aika ja voimat.
Muutoksen avaimet
Mikäli haluat parantaa jaksamistasi, ennaltaehkäistä uupumista ja lisätä tyytyväisyyttäsi parisuhteeseen, sinun on tunnistettava ja tunnustettava näkymättömän työn viemä aika ja energia.
Älä soimaa itseäsi siitä, että koet kuormituksen tunteita. Älä ihmettele, mikset aina saa aikaiseksi asioita, vaikka "pitäisi" tai vaikka "osaisit itsekin" ja tavallaan "tietäisit mitä tehdä"... Kyse on siitä, että kaikki mielesi kaistat ovat täynnä ja ruuhkautuneet näkymättömästä työstä.
Kukaan ei tee edes unelmatyötään ilman taukoja tai lomia - sama pätee äitiyteen. Voit olla haaveidesi äärellä vanhempana ja kokea ehkä jopa ns. oman ajan hömppänä, mutta siitä huolimatta perhe voi yhtä hyvin kuin sen äiti. Jos kasaat itsellesi jatkuvasti tarpeettomia vaatimuksia, etkä tunnista kaikkea sitä näkymätöntä työtä, jota teet, olet vaarassa uupua tai vähintäänkin koet tyytymättömyyttä ja riittämättömyyttä.
Yhdysvaltain terveysviranomainen toteaa tuoreessa lausunnossaan, että uupuneet vanhemmat ovat aito kansanterveysongelma. Myös suomalaisasiantuntija allekirjoittaa tämän: "Ihan teki mieli käsiä taputtaa, kun luin uutisen", toteaa kehityspsykologian professori Kaisa Aunola. Apua ei välttämättä uskalleta hakea ja moni ajattelee jopa niin, ettei sitä ansaitsekaan. Yksilökeskeisissä kulttuureissa paineet ovat kovat ja vanhemmuudesta voi tulla suoritus, jossa vertaillaan itseä muihin ja jopa kilpaillaan. (**)
Pohdi, miten helposti käytät aikaa ja rahaa lasten tarpeisiin ja harrastuksiin. Entä omiisi? Tunnistatko levon tarvetta tai huomaatko, milloin apukädet olisivat tarpeen? Auttaisiko, että joku ymmärtäisi toiveesi ilman, että joudut sanallistamaan ne jaettaviksi tehtäviksi tai ilman, että joudut varmistelemaan, tuliko homma hoidetuksi?
Kun aloin tarjota apuani kodin järjestelyyn, huomasin, että joskus miehen oli mahdoton ymmärtää, miksi tästä kannattaa maksaa. Ikävintä on, jos nainen on vihdoin löytänyt valtavaa kuormitustaan helpottavan palvelun ja toinen lyttää sen, koska "kyllähän me itsekin osataan". Kyse ei olekaan osaamisesta, vaan siitä, että nykyajan vaatimukset tuntuvat hyökyaaltona ja hoidettavien asioiden vyöryt valtaavat mielen. Kun selkeyttä saa edes yhdelle elämänalalle, se kantaa aikaansaamisen ilona myös muualle 🤎
Tuntuuko, että olet jumissa aikaansaamisen kanssa ja mielen päällä on liikaa hoidettavia asioita? EtäTsemppi palvelu on matalan kynnyksen tukea, jonka avulla opit näkemään ratkaisuja ongelmien sijaan - lue lisää EtäTsempistä.
Lähdetietona on käytetty
* Newsweekin 4.9.2024 julkaistua artikkelia "Women's Health Harmed by 'Invisible' Household Burden"
** Helsingin Sanomien 17.9.2024 julkaistua artikkelia "Nykyajan vanhemmuus on terveysongelma"
Sinua saattaa kiinnostaa myös aiempi blogiartikkelini "Avoin kirje sinulle, joka ihmettelet, miksi puolisosi on kiukkuinen" 🤎
Sanna Koskinen
Ps. Tervetuloa seuraamaan myös Facebookin ja Instagramin kautta!