Näin voitat luopumisen esteet
- Blogi & uutiskirje
- Näin voitat luopumisen esteet
Näin voitat luopumisen esteet
Ihanaa, että olet täällä. Luultavasti olet jo ajatellut, että kodin tavaramäärää olisi tarpeen vähentää, mutta sitten luopumisen tuska iski vasten kasvoja!
- Sain tämän maljakon lahjaksi.
- Tämä simpukka muistuttaa siitä ihanasta reissusta.
- Tämä takki oli niin kallis.
- Saatan lukea tämän kirjan uudelleen.
- Tästähän voi tehdä vielä jotain...
Joten mikä neuvoksi? Harjoittele, anna itsellesi aikaa ja tee harkintalaatikoita. Harvalle sopii japanilaisen järjestelygurun (kyllä, se KonMari) ajattelutapa päättää saman tien, tuoko esine iloa vai ei. Jos ei, niin se lähtee.
Entä jos kaduttaa? Harkintalaatikko antaa aikaa kokeilla arkea ilman niitä tavaroita, joiden suhteen et ole valmis tekemään päätöstä heti. Laita laatikko syrjään ja mieti esimerkiksi kuukauden tai kolmen päästä, oletko kaivannut mitään siellä olevaa ja vaikka olisitkin, niin tulisitko toimeen ilman sitä.
Lahjoista luopuminen
Lahjoista luopuminen on yksi vaikeimmista asioista kotia keventäessä: mieleen tulee iloisia hetkiä ja tavarasta saattaa huokua siihen käytetty aika tai kaunis ajatus lahjan antamisen taustalla.
Luopuminen vaatii harjoittelua eikä toki ole tarkoituskaan luopua kaikesta, vaan miettiä, mitä kannattaa ja haluaa säilyttää. Jos tavaraa säilyttää silkasta velvollisuuden tunnosta, on syytä pysähtyä pohtimaan omia säilytystilojaan ja -tarpeitaan.
Tuskin kuitenkaan ajattelemme silloin, kun itse annamme lahjoja, että saajan tulee säilyttää sitä ikuisesti kotinsa paraatipaikalla. Totuus on, että elämäntilanteiden muuttuessa aikanaan herttainen ja jopa käytännöllinen lahja on saattanut muuttua tarpeettomaksi. Toisaalta tavaroita myös oikeasti särkyy ja hajoaa.
"En koskaan tunne syyllisyyttä siitä,
etten säilytä saamiani lahjoja elämäni loppuun asti.
Olen tietysti kiitollinen ja iloinen lahjan saadessani,
mutta kiitollisuus ei kohdistu lahjaan itseensä vaan sen antajaan."
Margareta Magnusson
Mitä jälkeen jää - taito tehdä kuolinsiivous
Muistoesineistä luopuminen
Oi, niitä korvaamattomia muistoja. Kun mietit lähimpiä ystäviäsi, et varmasti ajattele ensimmäisenä tavaroita vaan yhdessä koettuja hetkiä ja seikkailuja!
Vaikka jonkin esineen nähdessäsi se muistuttaa sinua ystävästäsi, muistat hänet kyllä ilman sitäkin, mikäli se on muutoin turha! Kuvakirja tai -kollaasi tärkeistä esineistä ja hetkistä muistuttaa siitä ikimuistoisesta reissusta yhtä hyvin kuin se käyttämätön hellevaate ja jääkaappimagneetit.
Menetetyn rahan hyväksyminen
Tavaran kallis hinta harmittaa. Ei sitä jakkua tullutkaan käytettyä, mutta kun se maksoi niin paljon, ettei raaskisi luopua...
Käyttämäsi raha ei koskaan tule takaisin, voit vain oppia virheistä ja tiedostaa, kuinka jatkossa välttäisit vastaavat hutiostot. Turha tavara muistuttaa sinua huonosta päätöksestä siihen asti, kunnes uskallat luopua.
Tieto ei katoa
Kodin kirjat ja opiskelumateriaalit ovat täynnä tietoa ja saattaa tuntua siltä, että jos niistä luopuu niin omat tiedotkin katoavat. Nykyään kuitenkin lähes kaiken tiedon löytää tarvittaessa netistä tai kirjastosta. Luultavasti saat myös tuoreempaa tietoa silloin, kun sitä tarvitset ja kodissa on enemmän tilaa elämälle tässä hetkessä.
Ikuisuusprojekteista luopuminen
Jospa tämän vielä... Ihanko totta aiot tällä viikolla korjata lipaston saranat, jotka ovat kuukausia odottaneet oikeaa hetkeä? Aiotko tosiaan neuloa lähipäivinä loppuun ne villasukat, jotka viime vuonna aloitit?
Määritä itsellesi napakka aikaraja ja jos työ ei siitä huolimatta valmistu, kokeile tekemättömistä projekteista luopumista - tulet yllättymään!
Kerää muistoja, älä tavaraa!
Sinua saattaa kiinnostaa myös blogi Mihin mitäkin voi lahjoittaa?, josta löydät ideoita lahjoituspaikoista sekä tietoa tavaran vastaanoton kriteereistä.
Terveisin Tavaravalmentajasi
Sanna Koskinen
P.S. Tervetuloa seuraamaan myös FACEBOOKIN ja INSTAGRAMIN kautta.