Ylitä aloittamisen kynnys -10 vinkkiä elämäntapamuutokseen
- Blogi & uutiskirje
- Ylitä aloittamisen kynnys -10 vinkkiä elämäntapamuutokseen
Ylitä aloittamisen kynnys - 10 vinkkiä elämäntapamuutokseen
Aloittamisen vaikeus on yksi suurimmista esteistä, kun toivoo muutosta. Ammattijärjestäjiä ei suotta sanota kodin personal trainereiksi: järjestelyyn pätevät monet samat säännöt kuin treenaamiseenkin! Voit helposti soveltaa näitä kodin järjestelyn aloittamisvinkkejä myös muihin elämäntapamuutoksiin.
Poimi alta ideoita ja kokeile jo tänään! Jos mieluummin kuuntelet vinkit, siirry podcastsivulle tästä.
1. Aloita helposta
Älä turhaan suurenna kynnystä aloittamiseen miettimällä, kuinka paljon pitäisi tehdä lopullista tulosta varten. Aseta rima mahdollisimman alas, äläkä vähättele pienintäkään saavutusta! Aloita vaikkapa keräämällä roskat.
2. Aloita asioista, joihin et ole kiintynyt
Usein suositellaan aloittamaan karsiminen kylpyhuoneen vanhentuneesta kosmetiikasta tai keittiön kuiva-aineista. Vinkki ei ole tuulesta temmattu: karsiminen on helpompaa silloin, kun tavarat eivät tuo mieleen erityisiä muistoja eikä niihin liity tunnesiteitä. Näin pääset alkuun ja motivaatiota on helppo pitää yllä!
3. Ajasta aika & valitse näkyvä kohde
Löydä järjestelyn ilo vaikkapa näin: valitse kohteeksi lipaston päällinen ja päätä ajaksi varttitunti. Keskity vain tuon yhden tason siistimiseen ja mieti samalla, miksi siihen kertyy turhaa: ajautuuko siihen tavaraa, jolle ei ole paikkaa tai olisiko siihen syytä luoda katseen kestävä paikka joillekin asioille. Varttia myöhemmin nauti täysin siemauksin lopputuloksesta, joka näkyy!
4. Käännä ärsytys hyödyksi!
Jokainen tietää, että kun kuntosalille lähtee hieman ärtyneenä, painot nousevat tavallista rivakammin. Hyödynnä ärsytystä joskus kodin järjestelyssäkin ja käy rohkeasti sen tilan kimppuun, joka aiheuttaa useimmin päänvaivaa! Lopputulos on sitäkin tyydyttävämpi, kun selätät usein tuskastuttaneen kaaoksen. Muista kuitenkin keskittyä siihen, että projekti pysyy kasassa eikä käytettävissä oleva aika lopu kesken.
5. Huijaa itsesi aloittamaan
Itse käytän tätä kikkaa aina ikkunanpesun lähestyessä, mikä on siis inhokkikotityöni. Otan välineet esille ja sanon itselleni, että pesen vain yhden ikkunan. Järjestelyyn on helppo ryhtyä, kun ajattelet, että "Laitan yhden tavaran paikalleen" tai "Tänään poistan yhden turhan tavaran/ paperin/ kuvan puhelimestani". Erittäin todennäköisesti päädyt tekemään enemmän kuin aioit!
6. Positiivinen näkökulma
Halu elämäntapamuutokseen pohjautuu yleensä tyytymättömyyden tunteeseen. Mielessä voi pyöriä ajatus saamattomasta ihmisestä, joka ei urheile/ syö riittävän terveellisesti/ pidä kotiaan järjestyksessä. Käännä ajatustapa positiiviseksi ja mieti mitä saat, kun vaan aloitat! "En ole parantumattomasti epäjärjestelmällinen. Kun luovun edes jostain tavarasta, saan lisää tilaa kotiini."
7. Virittäydy tunnelmaan
Kun tähtäät mihin tahansa elämäntapamuutokseen, pidät motivaatiota yllä
- lukemalla kirjoja & blogeja
- kuuntelemalla podcasteja ja
- seuraamalla sometilejä,
jotka liittyvät aiheeseen.
8. Osallistu haasteeseen
Personal trainer voi haastaa sinut liikkumaan 10 minuuttia enemmän joka päivä tai taukojumppaamaan 1 minuutin tunnissa. Turhaa tavaraa karsiessa voit pelata minimalismipeliä vaikka niin, että kuukauden 1. päivä teet yhden poiston, 2. päivänä kaksi jne. Toisin päin peliä voi pelata poistamalla 1. päivänä 31 tavaraa, 2. päivänä 30 tavaraa jne.
Kokeile tavarakirjanpitoa ja poistojen laskemista ainakin kerran elämässä,
vaikka se ei aluksi kuulostaisikaan omalta jutulta.
Itse ajattelin, että tämä tapa ei ole minua varten, mutta yllätyin siitä,
kuinka mielenkiintoista tavaravirtojen laskeminen on ollut!
Tavaravalmentajan oman haasteen löydät somesta #100poistoa takaa.
Hyppää mukaan milloin vain!
9. Luo rutiini nokkelasti
Kun et vähättele pienintäkään edistysaskelta, on helppoa ujuttaa 5 minuutin järjestelytuokio jonkin jo olemassa olevan rutiinin yhteyteen. Jos olet virkeimmilläsi aamuisin, käytä kahvin tippumiseen menevä aika järjestelyyn. Iltavirkku voi löytää pieniä raivaushetkiä vaikkapa television mainostauoista. Käytä mielikuvitusta ja "parita" järkkäilytuokio johonkin jokapäiväiseen rutiiniisi!
10. Kerro muille
Positiivinen sosiaalinen paine voi auttaa kummasti! Kerro ystäville avoimesti kodin karsimisprojektistasi ja tavoitteistasi esim. viikko- tai kuukausitasolla. Tiedostat, että tekemisiäsi tarkkaillaan positiivisessa mielessä ja mikä tärkeintä, läheisesi tietävät, että et toivo ainakaan lisää tavaraa lahjaksi tai kutsuja shoppailureissuille.
+ 1 Pyydä apua!
Ammattijärjestäjät ympäri Suomea auttavat monin eri tavoin sekä konkreettisesti että etänä. Löydä oman alueesi ammattijärjestä täältä tai tutustu Tavaravalmentajan palveluihin täältä.
Tilaa uutiskirjeeni tästä, niin saat aina tiedon uusista blogeista ja podcasteista.
Toivottavasti innostuit aloittamisesta!
Sanna Koskinen
Ps. Tervetuloa seuraamaan Tavaravalmentajaa Instagramissa ja Facebookissa!